|

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μεσαιωνικής Ιστορίας Β΄ τάξης υλοποιήθηκε την Τρίτη 20/12/2022 διδακτική επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σοφίας αλλά και στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

  Οι μαθητές/τριες του Β1 τμήματος του σχολείου επισκέφθηκαν τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του ναού του προστάτη της πόλης. Στη συνέχεια μετέβησαν στο ναό της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί τους υποδέχτηκε ο πάτερ Ειρηναίος και τους αφηγήθηκε την ιστορία του ιερού ναού. Επίσης, οι μαθητές παρατήρησαν τον αρχιτεκτονικό τύπο του ναού ( που είναι σταυροειδής με τρούλο και περίστωο). Τέλος, θαύμασαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη ζωγραφική διακόσμηση του ναού.

Την ίδια ώρα οι μαθητές-ριες των Β2 και Β3 τμημάτων ξεναγήθηκαν στην σπουδαία συλλογή του μουσείου και συμμετείχαν στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου «Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες – από τις βούλλες στις IPs».  Στο πρώτο αυτό μέρος του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από ερωτήσεις και συζήτηση, με τη μαιευτική μέθοδο και τη χρήση εποπτικού υλικού, έμαθαν για τη χρήση και τη χρησιμότητα των μολυβδόβουλλων και την οργάνωση της γραφειοκρατίας στο Βυζάντιο. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και με τη βοήθεια τεσσάρων φύλλων εργασίας μελέτησαν μολυβδόβουλλα που ανήκαν α. σε αυτοκράτορες, β. σε πατριάρχες, γ. σε εκκλησιέκδικους, επιτρόπους της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης και δ. σε κρατικούς αξιωματούχους. Μέσα από τη μελέτη των μολυβδόβουλλων άντλησαν  πληροφορίες για τους κατόχους τους και για τα ίδια τα μολυβδόβουλλα ως ιστορικές πηγές.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος υλοποιήθηκε στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε εργαστήριο διπλώματος επίσημου εγγράφου και σφράγισής του με μολυβδόβουλλο από πηλό! Οι μαθητές-ριες έδειξαν ενθουσιασμό και συμμετείχαν με κέφι και προθυμία μαθαίνοντας συγχρόνως για το Βυζάντιο με τον πιο ελκυστικό τρόπο!

Οι εκπαιδευτικοί:

Γεωργή Μαρία-Μπουτογιάννη Κατερίνα-Ντουλαπτσή Μαρία-Χατζησταύρου Άννα

Similar Posts